dimarts, 24 de gener del 2023

NADAL, TEMPS DE PAU


“ Que en són, de bonics, per les muntanyes els peus del missatger de bones noves que anuncia la pau! “ (Is 52,7).

(*)“Encara avui, el camí de la pau, que Sant Pau VI va anomenar amb el nou nom de desenvolupament integral, roman desafortunadament allunyat de la vida real de molts homes i dones i, per tant, de la família humana, que està totalment interconnectada.

Malgrat els nombrosos esforços encaminats a un diàleg constructiu entre les nacions, el renou ensordidor de les guerres i els conflictes s’amplifica, mentre es propaguen malalties de proporcions pandèmiques, s’agreugen els efectes del canvi climàtic i de la degradació del medi ambient, empitjora la tragèdia de la fam i la set, i segueix dominant un model econòmic que es basa més en l’individualisme que en el compartir solidari. Com en el temps dels antics profetes, el clamor dels pobres i de la terra segueix alçant-se avui, implorant justícia i pau. (*)

El Papa Francesc continua dient: “Aquí m’agradaria proposar tres camins per a construir una pau duradora. En primer lloc, el diàleg entre les generacions, com a base per a la realització de projectes compartits. En segon lloc, l’educació, com a factor de llibertat, responsabilitat I desenvolupament. I, finalment, el treball per a una plena realització de la dignitat humana. Aquests tres elements són essencials per a “la gestació d’un pacte social” sense el qual tot projecte de pau és insubstancial.”(*)

(*)Diàleg entre generacions per a construir la Pau. Dialogar significa escoltar-se, confrontar-se, posar-se d’acord i caminar junts. Fomentar tot això entre les generacions significa llaurar la dura i estèril terra del conflicte i l’exclusió per a cultivar-hi les llavors d’una pau duradora i compartida.

D’una banda, els joves necessiten l’experiència existencial, sapiencial i espiritual de la gent gran; de l’altra, la gent gran necessita el suport, l’afecte, la creativitat i el dinamisme dels joves.

D'altra banda, l’oportunitat de construir junts camins cap a la pau no pot prescindir de l’educació i el treball, llocs i contextos privilegiats per al diàleg intergeneracional. És l’educació la que proporciona la gramàtica per al diàleg entre les generacions, i és en l’experiència del treball on homes i dones de diferents generacions es troben ajudant-se mútuament, intercanviant coneixements, experiències i habilitats per al bé comú. “(*)

El temps de Nadal ens ha de servir perquè ens aturem, fem una pausa i reflexionem sobre que podem fer nosaltres. Quin granet d’arena podem aportar? Podem partir del que ens surti del nostre cor. Què podemaportar a la nostra família, als nostres amics, a l’escola…?

“Que siguin cada vegada més nombrosos el qui, sense fer renou, amb humilitat i perseverança, es converteixin cada dia en artesans de pau.”(*)

Nadal és temps de pau, de bons auguris, de bons propòsits i, sobretot d’alegria. Dit tot això, us volem desitjar un bon Nadal, i que entre tots fem que no ens falti la pau i la serenor dins el nou any.


C.E.I Sant Vicenç de Paül del Port de Pollença

(*)https://www.vatican.va/content/francesco/es/messages/peace/documents/2

0211208-messaggio-55giornatamondiale-pace2022.html

Missatge del Sant Pare Francesc per a la celebració de la 55a Jornada Mundial de la Pau. Diàleg entre generacions, educació i treball: instruments per a construir una pau duradora.